Home
Harry Frankfurt. Foto: Wikipedia

Harry Frankfurt. Foto: Wikipedia

Her er ett stykke som ble funnet på nettet. Det er inspirert av, og  delvis en oversettelse av ett essay skrevet av den kjente amerikanske filosofen Harry Frankfurt. Essayet heter On Bullshit. Han mener at bullshitterne er farligere enn løgnerne, selv om de begge er farlige.

Bullshitteren og løgneren har nemlig det til felles at de er uærlige, men der løgneren må forholde seg til sannheten, vite hva som faktisk er sant for å være i stand til å lyve, så beskjeftiger ikke bullshitteren seg med sannhet og løgn, disse begrepene er helt uvesentlige for ham. Det eneste bullshitteren er opptatt av, er hva han kan oppnå med å si det han sier. Resultatet av utsagnet er det eneste viktige. Det betyr at bullshit faktisk kan medføre riktighet, men ikke nødvendigvis – og det er heller ikke poenget.

«Bare denne manglende interessen for sannheten – denne likegyldigheten til hvordan ting virkelig er – dette anser jeg som bullshittens essens», skriver Frankfurt i boken. Han mener forøvrig at bullshit er en trussel mot hele vår sivilisasjon.
Jeg har lett etter en beskrivelse for standarden på AD og lignende forums debattnivå, og Frankfurt kommer meg i møte på en måte som beskriver hva jeg ønsker å understreke.

Bullshit er ikke moral, hverken god eller dårlig, bullshit er amoral.

Når et menneske annammer en ide – en ide-o-logi – som settes over deres egen verdi, som individ, da overtar ideologien dette menneskets livsverdi, og livshensikt. Dette mennesket har ikke lenger en selvstendig tankegang, men enhver tanke og idé siles igjennom ideologiens læresetninger og gjør dette mennesket til det ypperste medium for manipulasjon i ideologiens navn.

Kjente bullshitere. Regjeringen samlet i statsrådssalen på Slottet 30. mars 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Dette mennesket ikke bare prater bullshit for å forkynne ideen, forsvare den og motivere sine handlinger, men det finnes ingen handling som disse avskyr i promoteringen av ideen. De er villig til å gjøre alt, selvmordsbombere og kamikaze krigere er blant de mest ekstreme eksempler, som dyrkes som helter av de gjenblevne meningsfeller.

Bullshit er alt fra pisspreik til dynamitt, kuler og krutt. Bullshit er baktale, ryktespredning, mobbing, snikskyting og terrorbombing og bevisst desinformasjon på ADC. (Aftenposten Debattcentral. Nå stengt i ytringfrihetens navn.)

I ideologiens navn – sløses milliarder av norske kroner ut i inneffektivtens mangslugne dyp, uten moral – dvs. fullstendig amoralsk, og ideologiens fotsoldat sprer bullshit for å forsvare sløsingen.

Jeg vil ikke dra denne bullshit definisjonen videre, men peke på at svært mange som lider av oksemøkkpisspreikets intetsigenhet, vet ikke at de er møkkaspredere. For, – de har ikke moral. De er uten moral, og den som er uten moral savner den ikke, de kan ikke måle sin egen holdning mot noe, for de er løst fra det sunne menneskets uavhengighet og integritet. Man kan i samme åndedrag si at uten en grunnleggende individuell moral, har samvittgheten karrige eksistensmuligheter, og mange er «uskyldige» offre for de mangler de mentale/psykiske verktøy som kreves for unngå bli dratt ned i ide-kloakken.

Hvorfor er de så «moralske» i sine fordommer og bedømningen av andre da?

Fordi som jeg åpnet med, de er, eller har, annammet en ideologi som i deres øyne er så enestående, overstående og god, at deres handlinger ikke trenger refleksjon i moralens lys. Deres ideologi er deres moral, og den tillater dem å handle uten en egenutviklet eller medfødt moral-refleks. De er a-moral-ske.

Hvordan imøtegår man slike?

Først og fremst ikke ved å la seg dra ned i den samme gjørma som disse svømmer i. Det kan ta tid å utvikle en akspetabel taktikk, men den velutviklede taktikk for å bekjempe bullshit, er sannhet – igjen og igjen og igjen.

Det er ikke møkkasprederne vi skal overbevise om deres egen miljøforurensing, det være seg lydmessig gjennom pisspreik og bomber, eller svart på hvitt, for som Frankfurter påpekte snakker vi om narsissisme, en ikke virkelighetsnær tilstand, men vi motgår bullshiten på de konkrete resultater av hva man i gjeldende ideologis navn utretter av resultater. Vi viser andre sannheten om ideologiens effekt under dominante livsvilkår, for å hindre at møkka smitter over på eventuelle rekrutter. Vi avslører ideologien.

Uansett hvor mange skjellsord som står i kø, og venter den som kritiserer, og at de forsvarer amoralske handlinger med at offrene fortjenter hva de ble utsatt for, altså hevn i en eller allen rabiat form, så må man tåle urimeligheten og bruke sannhet som eneste imøtegående kritikkriterium.

Vi opplever blant annet at nordmenn ikke skal klage på innvandrerkriminalitet, for nordmenn er værre – eksempel – eksempel. Mao. nordmenn har selv bragt over seg innvandreres forbrytelser, for vi fortjener ikke noe bedre, – innvadreren derimot MÅ ty til kriminelle handlinger i dette samfunnet, for å overleve.

Man forsvarer egne synder med å vise til at andres synder er værre.

Bullshitens livsvilkår er frodige i godhetsindustrien grunnlagt på de politiske ideologier som gjør medløperne til forsvarere av hva som helst det skulle være for å hevde sin «godhet», samtidig som de hater opposisjonen som er kritiske til deres handlinger. Dette kalles dobbeltmoral, men så lenge de egentlig ikke har noen moral, mener jeg begrepet hykleri er treffende.

De av dere som kan tenke selv, ser sammenhengen her. De av dere som føler seg truffet, beundrer jeg, for da er det håp om endring. Til de av dere som innerst i deres sjel vet at dere er bullshitere men gir blaffen, vil flire av dette, og fortsette med pisspreiket uhemmet – fordi dere syns det er morro. Dere som syns bullshitting er gøy, er de som er de farlige, for ikke har dere moral, ikke har dere samvittighet, men dere annammer ideologien for å kunne på en eller annen måte sloss for den, for noe eget liv har dere ikke å sloss for. Dere er parasitter på menneskeheten, dere søker dere i fremste rekke når medmennesker skal straffes for sin manglende ideologiske korrekthet – med bullshit! Dere er menneskelige destroyere – verbale torpedoer.

Her er ett intervju på 8 minutter med Harry Frankfurt:   http://www.youtube.com/watch?v=0q_h5ZyjJWA

2 thoughts on “Bullshit

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s