Home

At rosen lenge har vært et symbol på kjærlighet og skjønnhet får man bekreftet når man oversetter fra engelsk wikipedia. Man trenger egentlig  ikke wikipedia for å finne ut akkurat dette.
Lenger nede på wikipedia-siden finner man et eget avsnitt om sosialismen og rosen som symbol. Der finner man (oversatt):

En rød rose (ofte holdt i en hånd) er et symbol på sosialisme eller sosialdemokrati.

Ikke ukjent for de fleste dette heller, men er de fleste helt bevisst dette faktum?
Jeg har konsultert med wikipedia fordi jeg lurer på om jeg er i ferd med å utvikle en allergi for denne vakre og symbolske planten. Er det mulig å bli overeksponert for roser som symbol og dermed utvikle en slags allergi?

Reaksjonen denne gangen skyldes at jeg nylig så noen førsteklassinger som etter endt første skoledag kom gående med nettopp en rød rose i den ene hånden. Den hadde de fått på skolen av rektor. Litt googling kunne avdekke av dette slett ikke er uvanlig praksis i kongeriket. Det ser man her.

Er det kjærlighet, skjønnhet, elskov eller begjær skolen prøver å formidle? De tradisjonelle symbolene.
Eller er det rett og slett et utilslørt forsøk på å selge inn sosialismen, en gren av en kollektivistisk politisk retning? Rødfarget av blodet til minst ett 80 talls millioner døde mennesker. Eller vet man ikke lenger helt hva man holder på med?
Har man mistet gangsynet totalt?

Jeg vet ikke om tittelen på dette innlegget faktisk er et rosenavn i det hele tatt. Men, at rosen er iferd med å miste sin betydning og appell som symbol ved rett og slett bli for vanlig er helt sikkert. Det er ikke lenger kjærlighet og skjønnhet som først faller i tankene når man ser en rose. Nå er det politikk, vold, død og blodig sosialisme man automatisk tenker på.

Mulig jeg som alle andre allergikere må lide i perioder, mens jeg ser frem til en bedre tid. En tid hvor dette symbolet, sammen med politikken det symboliserer, skal kastes på historiens skraphaug sammen med tidligere tiders totalitære tvangsbaserte systemer.
Mulig det også først vil bli verre, men en dag skal vi likevel bli fri.

Alexis de Tocqueville sa engang:

«Democracy and socialism have nothing in common but one word, equality.
But notice the difference: while democracy seeks equality in liberty,
socialism seeks equality in restraint and servitude.»

Sosialdemokrati. Selvmotsigelsen er til å ta og føle på.
Noen vil sikkert hevde at det ikke er en selvmotsigelse, men et vellykket kompromiss. Da vil jeg hevde at få har tilbakebevist en slik påstand tydeligere og bedre enn Ayn Rand:

«In any compromise between food and poison, it is only death that can win. In any compromise between good and evil, it is only evil that can profit.»
-Ayn Rand, Atlas Shrugged, Part 3, Ch. 7

Her er ett eksempel på hvordan rosen brukes som sybol på sosialisme og sosialdemokrati.
Kjærlighet og skjønnhet eller svik og bedrag?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s